Veeda meeldejääv päev Võru linnas

Selleks et saada ühest või teisest linnast natuke parem ülevaade, ei saa piirduda kiire läbisõiduga, vaid tuleb endale aega anda. Veeda meeldejääv päev Võru linnas, et avastada kõike, mida linnal ning sellel lähiümbrusel on pakkuda. Võid olla kindel, et sa ei kahetse!

Üts ummamuudu liin

Üks parimaid viise, kuidas Võrumaast ülevaade saada, on ronida kõrgustesse.

Kuigi Ööbikuoru vaatetorn ei asu Võru linnas, oleks selle külastamata jätmine tõeline patt. Miks mitte alustada päeva just päikesetõusu imetlemisega Eesti ühest ainulaadsema välimusega Pesapuu vaatetornist?

10 kilomeetri pikkune Rõuge ürgorg ja seal asuv 27 meetri kõrgune vaatetorn on perfektseks viisiks, kuidas ümbritsevale loodusele pilk heita ning siis tagasi Võru linna poole suunduda.

Üheks esimeseks kohaks, mida Võrus külastada, võiks olla Vana Võrumaa kultuurikoda.

Võrumaa on äärmiselt omanäoline kant ning kultuurikoda annab kogu piirkonna ajaloost suurepärase ja põhjaliku ülevaate. Tutvuda saab võru keele ajalooga, linna rajamisega, Võru erinevate elanike eluoluga ning muidugi traditsioonilise suitsusaunaga, mis on leidnud koha ka UNESCO kultuuripärandi nimekirjas.

Teine Võru muuseum, mida lausa peab külastama, on Kreutzwaldi majamuuseum.

Friedrich Reinhold Kreutzwald, Võru üks tuntumaid inimesi, on ju meie rahvuseepose „Kalevipoeg“ autor. Muuseumist saab sissevaate kuulsa kirjaniku eluolusse ning muuseumitöötajad on seejuures igati abiks. Majamuuseumi kompleksis on viis erinevat hoonet, nii et seal võib veeta üksjagu aega ja ka mitmel korral naasta.

Tamula järv – ootamatu rannaparadiis

Rannikust kaugel asuva linna üheks tõmbenumbriks on ka Tamula järv koos rannapromenaadiga. See on nii populaarseks ujumiskohaks, kui ka lihtsalt paik ajaveetmiseks ning igale Võru linna külastajale väga soovituslik peatuspunkt.

Suvisel ajal saab käia ujumas, nautida nii liivarannal kui muruplatsil peesitamist või kasutada palliplatse ning mänguväljakuid.

Suviti leiab järve kaldalt ka põneva rannabaari – Võru Rannabangalo – värskendavate jookide ja kosutavate snäkkidega.Igal aastaajal saab aga jalutada ligi kilomeetri pikkusel kaunil promenaadil.

Promenaadi lõppu on ehitatud Roosisaare poolsaarele viiv 180 meetri pikkune rippsild. See on Eesti üks pikemaid ning pakub kaunist vaadet nii järvele, kui linnale.

Ning muidugi, pea meeles teha järve juures pilti National Geographic’u kollase aknaga, mis märgib Lõuna-Eesti looduskauneid ning huvitavaid kohti.

Teekond linna südamesse

Järve juurest saab alguse Katariina allee, mis viib linna ajaloolise keskusesse. Võru keskelt leiab mitmeid erinevaid väikeseid poode ja teisi ärisid, millega tutvuda ja kust läbi käia. Alleele on paigutatud ka Katariina II skulptuur, seoses Katariina II seotusega Võru linna asutamisel.

Alleelt leiab Võru ühe tuntuima kohviku – Katariina kohviku. Küll pisikese, ent ime-imemaitsvate saiakestega.

Kui allee üks ots on järve juures, siis teine viib von Mengdenite mõisa ehk Võru gümnaasiumi juurde.

Nagu mitmed teised Eesti linnad, sai ka Võru linna keskväljak Eesti 100. sünnipäeva puhul uue näo ning on suurepäraseks kohaks, kus aeg maha võtta ja Lõuna-Eesti hubast atmosfääri nautida.

Väljaspool vanalinna

Tasub vaadata aga kaugemale, kui ainult Võru vanalinna. Nõukogude ajast pärit kortermajad on saanud uue kauni välimuse tänu Võru maalikunstnikule Navitrolla. Kokku leiab maalingud neljalt korrusmajalt. Vaata, kas leiad kõik üles!

Ning muidugi – päevale saab punkti panna lõõgastumisega Kubija loodusspaas.

Kus ööbida Võrus?

Ikka Kubijas!

Kubija hotell-loodusspaa

https://turisme.eu/go/booking-voru-kubija-hotell-loodusspaa/

  • Avasta 5 basseini ja 4 sisesauna
  • Broneeri standardtuba kahele või sviit

Eri temperatuuriga basseinid, mugavad ja ilusat vaadet pakkuvad lamamistoolid ning kui lisada juurde spaahoolitsused ja massaaž, on hinnatud Kubija loodusspaas ööbimine tõesti parim viis, kuidas lõpetada üks meeldejääv päev Võru linnas.