Avasta Läänemaad: Haapsalu, Kiltsi ja Vormsi

Kes ei ole veel Läänemaaga lähemalt tutvunud, siis pole kunagi paremat aega, kui just nüüd. Avasta Läänemaad kolme omapärase ja huvitava koha kaudu.

Vormsi – rannarootslaste kodukant

Kõik teavad Saaremaad ja Hiiumaad. Aga kuidas on Eesti teiste saartega?

Mitmetel Eesti läänepoolsetel saartel on elanud rannarootslased ja nende ajalugu ulatub kaugemale kui tuhande aasta taha. Piirkonna unikaalse ajalooga tutvumiseks on Ormsö ehk Vormsi suurepärane valik. Eesti suuruselt neljanda saare avastamiseks on parim variant jalgratas, mille abil jõuab saare igasse nurka. Saarel ootavad eriilmeline arhitektuur, rõngasristide kogum, kolm tuletorni, talumuuseum ning matkarajad maastikukaitsealadel.

Kiltsi – Avasta Läänemaa ajalugu

Väikese Kiltsi küla ümbruses asub hämmastavalt palju huvitavaid vaatamisväärsusi.

Üks neist on neobarokses stiilis Ungru loss, mis on peaaegu ideaalne koopia Merseburgi lossist Saksamaal. Ungru loss ei saanud kahjuks kunagi valmis ning nõukogude ajal veeti osa lossimüüridest laiali, kuid olemasolevad varemed on korrastatud ja muinasjutuliselt kaunid.

Teine vaatamist väärt mõis ehitati vasallilinnusena välja juba 14.-15. sajandil, hiljem lisati ka kõrvalhooneid ja praegu saab konnata Kiltsi mõisakompleksi varemetes.

Ja natuke uuem ajalugu, millega tutvuda, on jäänuk Nõukogude Liidu armeelt, kes jättis endast maha 800 hektari suurusel alal asuva Kiltsi lennuvälja. Sealt leiad 2,5 kilomeetri pikkused lennurajad, 28 angaari ning ka kasarmuhooned.

Lennuväli on külastamiseks avatud E-R 9-16.

Haapsalu – kuurortlinnade pärl

Kuigi Eestis on palju mereäärseid linnu, on suur osa neist merele siiski küllalt suletud.

Pika ajalooga kuurortlinn Haapsalu on üks meeldiv erand, mistõttu tasub sellest maksimumi võtta. Ligi kilomeetri pikkune Haapsalu promenaad kulgeb Rannarootsi muuseumist Läänemaa muuseumini.

Heida tee peal pilk Tšaikovski pingile, Päikesekellale, Allika paviljonile, supelsildadele, lehtlale ning tee söögipaus loomulikult Kuursaalis.

Ja pärast promenaadi on veel kaks kohta, kust enne lahkumist läbi jalutada.

Üks neist on muidugi linna keskel kõrguv 13. sajandist pärit Haapsalu piiskopilinnus.

Ja teine jaamahoone, mille teeb eriliseks 216-meetri pikkune katusega perroon. Kuigi hetkel rongid Tallinnast Haapsallu ei liigu, on Haapsalu raudteejaam oma perrooniga siiski peatust väärt.

Autor: Turisme.eu